Fazolky nakyselo je klasika, kterou si ale můžete velmi hezky zpestřit různými přílohami. Mladé zelené fazolky okrájíte z obou stran (okrajky se vyhodí) a nakrájíte na cca 5 cm dlouhé kousky. Na jedné nadrobno pokrájené cibuli fazolky zprudka osmažíte, přidáte 2 lžíce rajského protlaku,jednu lžíci octa nebo citronové šťávy, sůl, papriku eventuálně chilli podle chuti. Zalejete zeleninovým vývarem nebo přidáte kostku a zalejete 0,2 dcl vody. Podusíte cca 20-30 minut. Jako přílohu uvaříte brambory. Dále se hodí vařená vajíčka, nebo volská oka, eventuálně sýrová omeleta (do vajíček nastrouháte sýr a našleháte, osmažíte na olivovém oleji). Fanoušci párků si také mohou přijít na své. Do fazolek dáme cca 0,1 dl smetany a dochutíme a podáváme s přílohami, které máme rádi.