Pro romantický večer ve dvou nebo posezení s přáteli je ideální sýrové fondue. Do měděné nebo keramické misky dáte trochu másla na dno a 0,05 dcl bílého suchého vína. Rozkrájíte tučný sýr (150 g na jednu porci) na kostky a vložíte do misky. Pomalu nahříváte a občas promícháte, aby se nepřipálil. Připravíte si 0,05 dcl třešnovice, meruňkovice nebo slivovice, do které rozmícháte lžičku solamylu. Když se sýr roztaví, přidáte směs alkoholu a solamylu, dochutíte muškátovým oříškem. Nakrájíte rohlík, nebo toastový chléb na kousky. Misku se sýrem důkladně promícháte, i při konzumaci udržujete pod miskou teplo, např. čajovou svíčkou. Konzumace spočívá v tom, že účastníci si napichují pečivo na vidličku a namáčejí v sýru. Vidličky zvednou nad misku, krouživým pohybem se zbaví přebytečného sýra a po krátké pauzičce na vychladnutí sýra konzumují tuto báječnou manu. Pije se právě to víno, které jste do fondue přidávali.